Araştırma ve ÇalışmalarSosyal BirimYayınlar

Suriyeli Mülteciler ve Türk Toplumu Arasındaki Uyum: Fırsatlar ve Tehditler

Giriş

Suriyelilerin Türkiye’ye sığınma dalgası 29 Nisan 2011’de Hatay Yayladağı Kapısı’ndan 253 kişilik ilk grubun girmesiyle başladı. Suriyeli mülteci dalgası, özellikle 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Suriye içindeki durumun kötüleşmesi ile devam ederek 2020’deki toplam Suriyeli sayısını yaklaşık 4 milyona yaklaştırdı. Bu Suriyeli mültecilerin 3,5 milyonu geçici oturma kartına, 117 bini oturma iznine sahiptir. Kalanları ise henüz verilerini kaydettirmemiş düzensiz göçmen durumundadır.

Suriyeli mültecilerin sayılarının çokluğu, Türk Hükûmeti’nin etkileşimde bulunduğu ek yüklere neden olmuştur. Bu yük cetvelinde, mültecilerin sağlık ve eğitim hizmetlerini temin etmek, onların yasal varlıklarını düzenlemek ve ev sahibi topluluk ile aralarındaki sosyal uyumu geliştirmek gibi birçok madde yer almaktadır.

Bu raporun amacı Suriyeli mülteciler ile Türk toplumu arasındaki ilişkinin izini sürmek, önceki yıllarda meydana gelen bazı acil sosyal değişikliklere ışık tutmak, bu ilişkide dengesizlik oluşturabilecek bazı göstergelere karşı uyarmak, bunları düzeltmek ve Türk Hükûmeti tarafından benimsenen uyum ve bütünleşme çabalarını güçlendirmek için çözüm önerileri sunmaktır.

Rapor, konuya ilişkin daha önce yapılmış farklı araştırma, makale ve bilimsel araştırmaların yanı sıra, birebir görüşmelerden oluşan saha çalışmalarına dayanmaktadır.

Çalışmada ilk olarak Türkiye’deki Suriyelilerin varlığını düzenleyen yasal ve hukuksal çerçeve gözden geçirilmiştir. İlk bölümde, bazı ortak faktörlerin sosyal uyum çabalarını güçlendirmedeki etkisi tartışılırken, ikinci bölümde Türk toplumu ile Suriyeliler arasındaki ilişkinin biçimini etkileyen ve bu ilişkilerin neticesi olarak meydana gelen bazı değişikliklere ışık tutulmuştur. Üçüncü bölüm, bu değişikliklerin arkasındaki nedenleri açıklamaya çalışırken, dördüncü bölüm, bu değişikliklerin beklenen etkilerine ve sonuçlarına odaklanmıştır. Beşinci ve son bölümünde, kusurları düzeltmeyi ve iki taraf arasındaki uyumu iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi çözüm ve öneri sunulmuştur.

(PDF Türkçe) Suriyeli Mülteciler ve Türk Toplumu Arasındaki Uyum: Fırsatlar ve Tehditler

(PDF Arapça) مهددات الانسجام الاجتماعي بين السوريين والمجتمع التركي

مؤسسة بحثية سورية تسعى إلى الإسهام في بناء الرؤى والمعارف بما يساعد السوريين على إنضاج حلول عملية لمواجهة التحديات الوطنية المشتركة وتحقيق التنمية المستدامة

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu