Araştırma ve ÇalışmalarSosyal BirimYayınlar

Araştırma Makalesi “Covid-19 Sürecinde Uzaktan Eğitim, Türkiye’deki Suriyeli Öğrenciler İçin Fırsatlar ve Engeller”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yayınlanan bir raporda, Covid-19 virüs krizinin bir sonucu olarak dünyanın çoğu ülkesinde Ocak 2020’den bu yana dünyadaki okul öğrencilerinin dörtte üçünden fazlası, yaklaşık 1,5 milyar öğrencinin dersliklere girmesine izin verilmediği belirtilmiştir. Aynı yılın Eylül ayından önce sınıflara dönebilecekleri beklenmemektedir[1].

Rapor, Covid-19’dan etkilenen on zengin ülkeden dokuzunun, dört fakir ülkeden de birinin bir şekilde uzaktan eğitime geçtiğini belirtmiştir. Bu durumda, fakir çocukların çoğu, eğitimden birçok nedenden dolayı mahrum kalmıştır. Elektronik cihazların ve internet hizmetlerinin yokluğu veya ebeveynlerinin onları dersleri takip etmeye zorlamamaları bu sebeplerin başlıcalarıdır.[2]

Uzaktan eğitim süreci, Covid-19 salgını sırasında gelişmiş ülkelerde bile öğrenci katılımında düşüşe uğramıştır. İngiltere’de özel okullar, öğrencilerinin yarısından fazlasını sanal sınıflara çekebilmişken, devlet okulları beş öğrenciden sadece birini çekebilmiştir. Bazı Amerikan okulları ise öğrencilerinin üçte birinden fazlasının okul sistemine giriş yapmadığını ve derslere katılmadığını bildirmiştir. Bazı uzmanlar, düşük katılımın nedeninin, okul sistemlerinin öğrencinin bireysel öğrenme sorumluluğunu geliştirmemesi olduğunu düşünmektedir[3].

Başka bir araştırma, öğrencinin eğitim sürecinden birkaç ay bile uzak kalmasının biriken kayıplarla birkaç yıl sonra ortaya çıktığını göstermektedir. Çalışma, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki çocukların, okulun üç aylık kapanmasının bir sonucu olarak bir yıldan fazla öğrenim kaybedebileceklerini ortaya koymaktadır[4].

Sanal eğitimin en önemli araçlarından biri olan uzaktan eğitim süreci çok fazla çalışma ve araştırmaya konu olmuştur. Özellikle Covid-19 salgınının oluşturduğu sağlık tehditlerine karşı tek çözüm haline gelmesi ve arzulanan sonuçları verebilmek için pahalı ve özel bir altyapıya ihtiyaç duyması nedeniyle avantajlarının dezavantajlarından daha fazla olduğunu görenler ve dezavantajlarının daha fazla olduğunu görenler arasında tartışmalar açmıştır[5].

Bu çalışmada, Covid-19 salgını sonucunda eğitim sürecinin kısmen kesintiye uğramasının etkisini incelemek ve geleneksel eğitim sürecinden uzaktan eğitim sürecine nasıl geçileceğini ve Türk okullarındaki Suriyeli öğrenciler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla, çoğu sektörü etkileyen genel kapanış koşullarının bir sonucu olarak doğrudan bu süreci takip eden Suriyeli öğrencilerin ebeveynlerinden bir örneklemin görüşlerini araştırarak,  ebeveynlerin kişisel izlenimlerini ve öğrencilerin uzaktan eğitim sürecine tepkilerini ve bundan ne ölçüde yararlandıklarını tespit etmeye çalışmaktadır.

Araştırma Makalesi “Covid-19 Sürecinde Uzaktan Eğitim, Türkiye’deki Suriyeli Öğrenciler İçin Fırsatlar ve Engeller”

Bağlantıyı paylaşmak için: https://wp.me/pcxUs1-15B


[1]   Covid-19 için okulların kapanması hayat boyu zarar veriyor ve eşitsizliği artırıyor. Closing schools for Covid-19 does lifelong harm and widens inequality, economist, Apr 30th, 2020, https://econ.st/2BEpFLD
[2] Önceki kaynak
[3] Önceki kaynak
[4] Çalışma, örneğin, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki üçüncü sınıf öğrencileri için öğrenme oranı üçte bir oranında azaltılırsa öğrenciler, onuncu sınıfa geldiklerinde, herhangi bir telafi sürecinden geçmemeleri durumunda, eğitimi bırakmayanlara göre tam bir akademik yıl daha geride olacaklarını göstermektedir. Öğrenciler dördüncü sınıf derslerine geçmeden önce üçüncü sınıf müfredatının bir kısmı telafi edilirse, bu öğrencinin eğitim sistemi yarı yarıya telafi edilmiş olacaktır. Ancak bu, öğrencinin örneğin onuncu sınıfta iken eğitimi bırakmayan akranlarıyla aynı seviyede olacağı anlamına gelmez, öğrenci bir akademik yılın yarısı kadar geride olacaktır.
Kaynak: Covid-19 sonucunda uzun vadede ne kadar eğitim kaybedilebilir ve azaltma stratejileri nasıl yardımcı olabilir?
How much learning may be lost in the long-run from COVID-19 and how can mitigation strategies help?, Brookings, June 15, 2020, https://brook.gs/3idK7CO
[5] Bu çalışmanın, uzaktan eğitim sürecinin başlangıcından günümüze kadar olan gelişimi, bu süreçte kullanılan formatları, avantajları ve dezavantajlarına dair ek bir özeti bulunmaktadır.

مؤسسة بحثية سورية تسعى إلى الإسهام في بناء الرؤى والمعارف بما يساعد السوريين على إنضاج حلول عملية لمواجهة التحديات الوطنية المشتركة وتحقيق التنمية المستدامة

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu